Weg in een Ogenblik

02-iemt

Als je niets anders had om iemand te helpen, dan was er Eye Movement Integration. Tim Hallbom, NLP-trainer, liet de deelnemers van de Health Certification Training kennismaken met eye accessing cues: waar gaat het oog heen als je aan een specifieke waarde of herinnering denkt. En wat gebeurt er met nare herinneringen als je de ogen laat meenemen in een lemniscaat? Ja, de sterkte van de emotie die er aan vast zit wordt veel minder. Anne Linden toonde in een andere workshop, hoe je dit ook bij grenzenwerk kunt gebruiken.

Drie jaar geleden vroeg een mevrouw mijn hulp op Aruba. Ze was een half jaar ervoor in haar eigen huis beroofd en ernstig mishandeld en werd daarna voortdurend geplaagd door nachtmerries en herbelevingen. In combinatie met andere NLP interventies gebruikte ik bij haar de Eye Movement Integration. Twee dagen later stond er een dankbare mevrouw, ze kon nu zoveel beter slapen.

In Zuid Afrika zag ik een jongen van 9 jaar die weer in zijn broek plaste, nadat zijn vader was overleden. Hij schaamde zich en werd er op school mee gepest. Met een Engelse tolk, die wat ik zei in Tsonga vertaalde, liet ik zijn ogen het werk doen om voor de emoties rond zijn vader een rustiger plek te vinden.

In een asielzoekerscentrum heb ik tijd om een Armeense vrouw te helpen, ze spreekt goed Engels. Na herhaalde verkrachtingen en doodsbedreigingen kan ze niet langer dan vijf minuten slapen, heeft de hele dag hoofdpijn en ziet, hoort, voelt en ruikt de oude gebeurtenissen alsof die nu aan de gang zijn. Al de dag na een sessie van tien minuten vertelt ze dat ze voor het eerst even zonder hoofdpijn is geweest en langer heeft geslapen. Na 10 sessies slaapt ze meer dan vijf uur achter elkaar en heeft ze weer een blije kijk op de toekomst.

Een Syrische jongeman leert het zelf toepassen voor als hij angstig is in de nacht en kan op die manier dan weer snel in slaap komen.

123

Eye Movement Integration (EMI) werd in 1989 ontwikkeld door Connirae en Steve Andreas en is gebaseerd op NLP. Er worden langzame vloeiende oogbewegingen gebruikt.

Francine Shapiro ontwikkelde in diezelfde tijd Eye Movement Desensitization (EMD), en noemde dat in 1991 EMDR (met de R van Reprocessing). Hierbij zijn de oogbewegingen snel en alleen horizontaal. Later werden ook wel geluiden en tactiele stimuli toegevoegd aan de oogbewegingen. EMDR is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en inmiddels erkend als een werkzame behandeling bij posttraumatische klachten. Francine Shapiro heeft ook een zelfhulpboek geschreven: Getting past your past. Bij gekidnapte vrouwen in Uganda werd dit onlangs als zelfhulptechniek met succes toegepast.

IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is ontwikkeld door de Engelsman Andrew Austin, die EMI en EMDR heeft gecombineerd. Hij heeft een jaar in een vluchtelingenkamp gewerkt en kwam erachter dat sommige mensen geen baat hadden bij EMDR, maar wel als er ook diagonale oogbewegingen werden toegepast.

Hoe en waarom het werkt is nog een raadsel. Maar het is fijn om een hulpmiddel te hebben om opdringerige herinneringen en nare terugkerende gevoelens weg te kunnen poetsen.

3 thoughts on “Weg in een Ogenblik

 1. Tess Doucet

  Dankjewel Jankees voor deze fantastisch duidelijke en bondige uitleg van IEMT en hoe het is ontstaan. Ik had al zitten zoeken maar kom nu toevallig (omdat ik Googlede op dementie en IEMT, benieuwd naar onderzoek/ervaringen daarmee, weet jij dat wellicht?) bij jou terecht. Wat een mooi verhaal, en fijn het zo omschreven te hebben.

  Een uiterst veelbelovende methode waar, hoop en verwacht ik, vlug veel meer mensen van zullen horen en ervaren.

  Super!

  Hartelijke groet,

  Liked by 1 person

  Reply
 2. Tess Doucet

  Ja ook gezien, hoop het niet nodig te hebben mijn moeder heeft wat klachten… ik vroeg me af of IEMT dementie zou kunnen genezen… mocht het nodig zijn, voor haar of anderen, kan ik hierop teruggrijpen. Ook een mooi blog.

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s