NLP en de Ziel

“Hoe gaat het met je?”

“Goed, nu ik jou zie”

Deelnemers aan een 3-daagse NLP workshop begroeten elkaar. NLP goeroe Robert Dilts zal ruim 50 aanwezigen verder trainen in het coachen op identiteit.

Het lijkt wel een kerkdienst: veel aanwezigen  hebben de teksten al eerder gehoord, maar genieten van het samenzijn met gelijkgestemden, die het geloof delen dat de wereld met NLP beter kan worden én onbegrip waarom NLP na 30 jaar niet al overal wordt toegepast in onderwijs en gezondheidszorg. Samen genieten ze van de trance die ontstaat tijdens de oefeningen en van Robert Dilts zelf, die voor elke deelnemer een speciale warme en open ruimte kan maken.

Als Robert tijdens de lunch aan onze tafel komt zitten, vertelt hij over de Finse NLP vereniging, waarvan hij het bestuur met deze zelfde methode heeft begeleid tijdens een identiteitscrisis, een zoektocht naar rollen, ambities, missie en visie. Bandler en Grindler hebben in de zeventiger jaren NLP ontwikkeld door te onderzoeken wat Milton Erickson en Fritz Perls precies deden, wat maakte dat ze succesvolle psychiaters waren. Perls en Erickson waren eenlingen die hun eigen werkwijze hadden ontwikkeld en geen methode. Robert zag dat NLP ook dit soort eenlingen aantrekt en dit als mogelijke oorzaak waarom een vereniging voor NLP moeilijk tot één geheel is te brengen. Zo kon ik ook begrijpen waarom NLP niet meteen door iedereen in onderwijs en gezondheidszorg wordt omarmd, terwijl het voor de beoefenaars zo krachtig lijkt.

Het woord coach is afgeleid van de Hongaarse plaats Kocs, waar in de 16e eeuw door paarden getrokken rijtuigen werden geproduceerd. Zo’n rijtuig moet eerst met de klant worden gemaakt, door allebei in een gecentreerde, open, alerte en verbonden toestand te komen, waarbinnen een veilige ruimte wordt gecreëerd . De klant bepaalt waar het voertuig heen koerst, de coach houdt het op de weg en samen kijken ze uit het raam naar de omgeving.

Wat wil je EGO en wat zijn je ambities?  Hoe hou je daarbij het kanaal open naar je ware zelf?  Wat is jouw invloed op je omgeving en hoe beïnvloedt de omgeving jou en je ambities? Dit gebied tussen identiteit en missie, waar “spirit is touching soul”, hebben we middels oefeningen verkent en ervaren hoe je meer ruimte en groei kunt maken en welke technieken daarbij behulpzaam kunnen zijn.

Als taart en toetje fungeert Deborah Bacon. Ze is de huidige vrouw van Robert en co-trainer en ze  begeleidt een fantastische Wave van de Vijf Ritmes, het meditatieve transformatie dans spel, ontwikkeld door Gabriele Roth, een andere manier om het kanaal open te houden en in contact te blijven met je ziel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s